26-27 травня Сумський державний університет приймав у своїх стінах видатного науковця у галузі матеріалознавства та нанотехнологій, доктора технічних наук, професора, директора Інституту наноматеріалів Університету Дрекселя (м. Філадельфія, США) Юрія Гогоці.

Науковець є першовідкривачем та дослідником класу двовимірних неорганічних сполук – максенів (MXenes). Наразі триває спільна робота групи Юрія Гогоці з науковцями Медичного інституту СумДУ над вивченням використання потенціалу максенів у біомедицині.

«Така співпраця є унікальною, – зазначив заступник директора з наукової роботи Медичного інституту СумДУ Максим Погорєлов. – Ми, біологи, дуже багато дізнаємося із галузі фізики та збагачуємо цю галузь своїми знаннями. Особливо, коли працюємо з матеріалами, із якими до нас ніхто не працював».

Під час візиту професор університету Дрекселя ознайомився з науково-технічним потенціалом Медичного інституту, відвідав головний кампус та зустрівся із ректором СумДУ для обговорення подальшої наукової співпраці.

Юрій Гогоці відзначив високий науковий потенціал СумДУ, зацікавлення співробітників у проведенні наукових досліджень і ентузіазм керівництва університету, яке сприяє розвитку та заохочує колектив до продуктивної роботи. 

«Приємно бачити, що в Україні є університети, які подають надії, прагнуть рости, розвиватися й виходити на міжнародний рівень. СумДУ показав, що він може працювати. Університет сам організовує міжнародні конференції, запрошує колег із-за кордону та пропонує співпрацю», - зазначив науковець.   

Ректор СумДУ Василь Карпуша наголосив, що співпраця з видатним ученим стосуватиметься різних галузей діяльності. Нещодавно Юрій Гогоці виступив науковим консультантом докторської дисертації доцента кафедри наноелектроніки та модифікації поверхні СумДУ Вадима Борисюка. Тож, планується подальша співпраця й у напрямі підготовки докторантів та організації стажувань для молодих вчених.

Урочистою частиною заходу, яка проходила у Конгрес-центрі університету, стало вручення Юрію Гогоці диплому та мантії Почесного доктора СумДУ. Варто відзначити, що пан Юрій став першим Почесним доктором університету українського походження.

Також науковець прочитав лекцію «Від відкриття нових (нано)матеріалів до передових технологій або пригоди українця в Америці», під час якої розповів про власні наукові дослідження, а також шлях, який він пройшов від молодого науковця з України до професора Дрексельського університету. Лекція проходила у гібридному форматі, тож усі, хто не потрапив до аудиторії, змогли долучитися до заходу в режимі онлайн.

«Як Почесний доктор СумДУ, – відзначив Юрій Гогоці, – я сподіваюся, що буду приїжджати частіше. Я також сподіваюся, що ми будемо запрошувати колег і студентів із СумДУ до Дрексельського університету. Наразі СумДУ – один із лідерів у дослідженні максенів в Україні. В планах – багато спільних проєктів».

Сумський державний університет,
вул. Римського-Корсакова,2,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації